De Binnenkant

Samenvatting

‘Je bent zelf je belangrijkste instrument’, is een gevleugelde uitspraak onder adviseurs. Maar wat be-tekent deze oproep eigenlijk? In De Binnenkant delen tien ervaren adviseurs hun belevenissen; en dat doen ze in volle eerlijkheid. Je wordt in hun binnenkant toegelaten: in hun gedachten, gevoelens en twijfels tijdens het werk. Ze delen de reflecties die ze achteraf hebben; het zoeken naar betekenis, praktijktheorie en concepten. Zo laden zij het begrip ‘jezelf als instrument’ in het adviesvak.

In deze persoonlijke verhalen schuilen herkenbare dilemma’s en universele thema’s. Professionaliteit is niet compleet als je niet ook de binnenkant, de persoon van de adviseur meeneemt in je werk. Dit boek laat zien hoe waardevol dat oppakken van de binnenkant kan zijn. We verwachten dat je zal glimlachen van herkenning en hopen dat het je tot nadenken, twijfel en reflectie zal aanzetten.

Inhoudsopgave

Voorwoord (Mieke Moor)

1. Inleiding. Over de binnenkant van het vak
Fer van den Boomen

2. Zonder twijfel geen zekerheid
Martijn Jansen

3. Interocepsie als kompas voor organisatiecoaches
Esther de Haan

4. Middenrif moedigt reflectie-in-actie aan. Oefening in reflexief-dialogisch onderzoek
Gertjan Schuiling

5. Feedback uit onverwachte hoek. Hoe het coachpaard ook de paardencoach coacht
Evelien Beentjes

6. Worstelen met de schaduw. Persoonlijke uitdagingen in een ontwrichte organisatie
Nanja Mol

7. Wees een Activist: Neem het persoonlijk. Geef ongevraagd advies
An Kramer

8. Je werk of je leven!
Sandra van Kolfschoten

9. Meer dan navelstaren. Conceptualiseren van de binnenkant van het vak
Fer van den Boomen

10. Zelfonthulling: de kunstenaar als adviseur-fluisteraar
Jacco van Uden

11. ‘Als je haar maar goed zit!’. Een reflectie op de eerdere reflecties
Thijs Homan

12. Nawoord. Meer dan troost
An Kramer

In de pers

  • Willem de Vlaming
  • Sjors van Leeuwen
Datum: 19 april 2021
Het boek ‘De Binnenkant. Alles wat we beleven als adviseur maar niet durven vertellen’, onder redac-tie van Fer van den Boomen en An Kramer, is een mooie inspiratiebron voor adviseurs -of andere be-trokken professionals- die soms vervuld zijn van twijfel. In tien bijdragen met titels als ‘zonder twijfel geen zekerheid’, ‘feedback uit onverwachte hoek’, en ‘als je haar maar goed zit’ beschrijven tien adviseurs hun twijfelende ‘binnenkant’ en hoe die twijfel ook onderdeel is van hun professionaliteit. “Een goed gevulde gereedschapskist is geen garantie voor succes.” schrijft één van de auteurs. Het gaat ook om de binnenkant en het constructief hanteren van signalen die die binnenkant geeft. De Binnenkant geeft een inkijkje op gevoels- en belevingsniveau rond de professionele vraag ‘doe ik het goede, doe ik het goede goed’ — als motor voor professionele reflectie en (niet)handelen. Een mooi concept dat hierbij genoemd wordt is ‘negative capability’: “Het vermogen om onzekerheden, mysteries en twijfel te laten bestaan zonder ongeduldig te zoeken naar oplossingen en antwoorden. Niet te snel een oplossing willen proberen te vinden dus. Maar juist ongemak kunnen verduren.” Dat is de binnenkant van de buitenkant van de professionals die in dit boek hun omgaan met hun be-leving delen. Wat onderwijsprofessionals met de schrijvers van het boek verbindt, is dat de ‘persoon’ grotendeels de kwaliteit en effectiviteit van gepleegde interventies bepaalt -en dat twijfel over de kwaliteit en effectiviteit van de buitenkant van professioneel handelen ook kan leiden tot twijfel over de binnen-kant. De Binnenkant is geen zware kost, maar een inspirerend inkijkje in de binnenkant van deze advi-seurs. De Binnenkant is een mooie aanleiding om eens wat meer zorg te besteden aan je eigen pro-fessionele binnenkant. De Binnenkant is een aanrader voor professionals die hun eigen twijfel ruimte willen geven als positief onderdeel van hun professionele identiteit. Inspirerend om te lezen, herlezen en om over na te denken.
Datum: 1 juni 2021
Organisatieadvies is een bijzonder vak. Want zoals vaak gezegd wordt onder adviseurs: ‘Je bent zelf je belangrijkste instrument'. Maar wat betekent dit in de dagelijkse praktijk? We lezen het in De Binnenkant. Daarin delen tien organisatieadviseurs in volle eerlijkheid hun ervaringen, met al hun gevoelens en twijfels tijdens het werk. Als managementadviseur van de ratio, inhoud en buitenkant was De Binnenkant een interessant boek om te lezen. De Binnenkant gaat vooral over emotie en gevoel, het innerlijke van de mens achter de organisatieadviseur. Herkenbaar, want ja, dat speelt natuurlijk altijd mee. Of het nu gaat om ergernis, boosheid, verdriet, angst, blijdschap, onzekerheid of gewoon gedoe, en of het nu vanuit het werk of het privéleven komt. De schrijvers van De Binnenkant merken dan ook terecht op: ‘Professionaliteit is niet compleet als je niet ook de binnenkant, de persoon van de adviseur meeneemt in je werk.'

Uitdaging
Onder redactie van Fer van den Boomen en An Kramer zijn tien organisatieadviseurs de uitdaging aangegaan. Om eerlijk te vertellen over hun gedachten, gevoelens en twijfels tijdens het werk. Ze delen hun reflecties die ze achteraf hebben; het zoeken naar betekenis, concepten en praktijktheorie. Waarom liep het zoals het liep, waarom voelde ik wat ik voelde en wat heb ik er mee gedaan en van geleerd? Jouw opdrachtgever of trainingsgroep zal maar zeggen aan het eind van de dag: ‘Als ik eerlijk ben heb ik er helemaal niets aan gehad.' Deze persoonlijke en individuele verhalen geven extra verdieping aan het adviesvak, met de mens achter de adviseur als belangrijkste instrument.

Invalshoeken
In tien hoofdstukken komen evenzoveel organisatieadviseurs aan het woord. Iedere adviseur met zijn eigen invalshoek. Zo vertelt Gertjan Schuiling over het belang van ‘naar je lichaam luisteren' met jouw middenrif als waarschuwingsinstrument. Esther de Haan staat stil bij de werking van ‘introceptie', ons achtste zintuig, dat onder andere zorgt voor het ‘niet-pluis'-gevoel. De bijdrage van Martijn Jansen gaat over twijfel als ‘kerncompetentie' van het vak, met als principe dat twijfel een goede raadgever is, maar een slechte beslisser. Sandra van Kolfschoten vertaalt haar ervaringen als consument, patiënt en mantelzorger via concepten als ‘klantreis' naar haar werk als adviseur. Evelien Beentjes zet paarden in om mensen in hun doen en laten alerter en bewuster te maken van hun eigen gedrag. Fer van den Boomen onderzoekt in zijn bijdrage het concept ‘negative capability' terwijl An Kamer ingaat op het gebruik van je emoties onder de noemer ‘wees een activist'. Nanja Mol laat zien dat het niet meevalt om professioneel te blijven als je ergens emotioneel ingezogen raakt. Want wanneer is jouw woede, angst, blijdschap of onzekerheid professioneel? Om je te beschermen kun je volgens Jacco van Uden een ‘zelfonthullingsstrategie' volgen zoals ook kunstenaars doen. Onder het motto ‘Als je haar maar goed zit' geeft Thijs Homan ter afsluiting een reflectie op alle eerdere reflecties (reflections on action) en de vorming van jouw eigen ‘professionele identiteit' (personal construct-theory). Waarbij de vraag opdoemt: stellen we onszelf als adviseur niet veel te hogen eisen? Waarna An Kramer als afsluiter de rode draad nog eens samenvat in het nawoord.

Ruwe, ongepolijste binnenkant
De Binnenkant is een handzaam boekje van 135 pagina's dat gemakkelijk leest. Het is geen boek met tips, stappen of lessen. Dat was ook niet de bedoeling. Het is wel een ‘boek over de ruwe, ongepolijste binnenkant' van de organisatieadviseur. Leerzame ervaringsverhalen waarmee we een kijkje krijgen in de mens achter de organisatieadviseur en hoe dat doorwerkt in het vak. Waarbij je ongetwijfeld een aantal inzichten en concepten oppikt die de moeite waard zijn. Of zoals de auteurs schrijven: ‘We verwachten dat je zal glimlachen van herkenning en hopen dat het je tot nadenken, twijfel en reflectie zal aanzetten.' In marketingland zeggen ze wel eens, ‘buiten winnen is binnen beginnen' en zo is het misschien ook wel met organisatieadviseurs.
'Inspirerend om te lezen, herlezen en om over na te denken.’
– Willem de Vlaming
Uitgeverij
Kloosterhof

Jaartal
2021

Aantal pagina's
136

Deel deze pagina